Marie ZahradníčkováŽena básníka. Marie Zahradníčková, manželka katolického básníka Jana Zahradníčka, vypila kalich hořkosti až do dna. Režie Ljuba Václavová
Stopáž: 26 minut – Rok výroby: 2010
Nyní celý dokument ke shlédnutí na webu České televize (video) !!!

Výjimečný básník Jan Zahradníček zemřel před padesáti lety na následky věznění. Jeho žena Marie poskytla České televizi nevšední svědectví o životě s mimořádným umělcem. Premiéru dokumentu z cyklu Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy odvysílala ČT2 v pondělí 4.10.2010 v 21:05 hodin.

Jan Zahradníček je dnes široké veřejnosti téměř neznámý, ačkoliv se jednalo o jednoho z nejtalentovanějších básníků meziválečného období, jehož vstup do literatury uvítal i přísný dobový kritik František Xaver Šalda. Způsobila to jeho výrazná katolická orientace, která komunistické intelektuály dráždila už ve třicátých letech a v průběhu doby se ještě stupňovala. V roce 1951 byl ve vykonstruovaném politickém procesu s katolicky orientovanou inteligencí odsouzen na 13 let do vězení. Přitom se básník zachoval statečně i v době nacistické okupace, kdy schovával lidi pronásledované despotickým režimem. Na přímluvu Jaroslava Seiferta mu měl být trest vězení snížen na devět let s příslibem předčasného propuštění. V té době ho navíc potkalo další velké neštěstí, když jeho dvě děti tragicky zemřely na otravu houbami. V roce 1960 byl Jan Zahradníček po amnestii z vězení skutečně propuštěn, ale na svobodu odešel s podlomeným zdravím a už na počátku října zemřel.

Na osudu této rodiny je velmi dobře patrné, jak byl komunistický režim nepřátelský i k lidem z dnešního hlediska chudým, pokud je zařadil mezi své nepřátele, jak likvidoval lidi, kteří viděli smysl života ve své těžké práci v horách, kterou jim z jejich hlediska určil Bůh. Zahradníčkovu poezii tito prostí lidé chápat nemohli, ale vážili si ho jako člověka statečného, který si svůj krutý osud nezavinil. Básník se zachoval statečně už za protektorátu, kdy schovával před nacisty různé lidi ? mimo jiné manželku generála Ludvíka Svobody, který mu za to i oficiálně poděkoval, ale pro básníkovu záchranu pak už nic neudělal.

Jeho manželka Marie Zahradníčková poskytla České televizi nevšední svědectví o životě s básníkem La Saletty, který byl plný hluboké lásky i velké bolesti zároveň. „Neznám krásnějších slov, myšlenek, vyznání a toužení po ženě, dětech a milovaném rodném kraji, než jsou z duše a pera Zahradníčkova. Jsou to vlastně variace na stejné téma, ale nikdy to není repetice, vždycky jsou to nová slova, nové myšlenky, je to vždy opakované toužení po možnosti zabouchat na dveře domova,“ říká scenáristka a režisérka Ljuba Václavová.

Dramaturg Jiří Sirotek, kamera Josef Nekvasil, vedoucí výroby Hana Veselá.

Cyklus Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy vznikl v Redakci aktuální publicistiky, vedoucí projektu Čestmír Franěk.

Obal DVD: Žena básníka - Marie Zahradníčková