Výstava Hranice

Projekt Hranice je realizován ve Fondu malých projektů Rakousko – Česká republika pod registračním číslem KPF–02–010. Vznikl na základě bádání v Archivu bezpečnostních složek ČR a byl soustředěn k přípravě tří panelů, jež přiblíží podle státní příslušnosti osudy lidí, kteří zahynuli na jihomoravské hranici. Tato část hranice byla však jen malým úsekem železné opony. V průběhu minulých osmi let zde vznikla Stezka svobody a Památník, který je věnován padesáti třem obětem. Od uvedeného projektu jsme ale chtěli i něco víc – realizovat panely se jmény zabitých na celé československé hranici sousedící se svobodným světem. Nebyl to jednoduchý úkol. Z jednotlivých denních hlášení a informací z okresních archivů byl vypracován abecední seznam obětí podle státní příslušnosti. Na čtyřech panelech se podařilo prezentovat zabité v konečném počtu 282 občanů různých státních příslušností. Tímto projektem jsme zpřesnili a doplnili počet úmrtí na železné oponě. Je to pocta těm, kteří se na druhou stranu nedostali. Proto se toto místo stává i místem paměti a zůstává pro všechny varováním a připomínkou – abychom si uvědomovali a neustále měli na paměti, jakou hodnotu má svoboda a život.

Hranice

panel 1 panel 2 panel 3 panel 4 panel 5 panel 6 panel 7

Fotogalerie ze slavnostního setkání na Stezky svobody, na které jsou výsledky projektu vystaveny.

Více informací o tomto projektu vám přinášíme v samostatné sekci Hranice.