19:35, Český rozhlas, pořad Ozvěny dne

Velikonoce si jako téma k přemítání zvolil v Ozvěnách dne katolický kněz Miloslav Fiala a spisovatel Luděk Navara.

Celý pořad si můžete poslechnout zde Velikonoce nabízejí i možnost sebereflexe

Křesťané si o Velkém pátku modlitbami, čtením z bible a rozjímáním připomínají smrt Ježíše na kříži a jeho spasitelskou oběť. V našich končinách ale jen zlomek obyvatel uctívá biblický příběh návštěvou kostela - pokud si ho vůbec s Velikonocemi spojují.

Katolický kněz, bývalý mluvčí České biskupské konference Miloslav Fiala v Ozvěnách dne zdůraznil, že Velikonoce nabízejí možnost reflexe. „Nad tím, jak uplývá náš život, to znamená, podle jakých hodnot měříme různé činy, myšlenky, slova, vztahy.“

„A vzhledem k tomu, že tyto hodnoty jsou všelijak pomíchané, tak v tomto zmatku různých mravních a nemravných hodnot se potácí český člověk a vlastně celá Evropa. Podle toho vypadá společnost, naše politická scéna, veřejný život. Do jisté míry je tím infikována naše kultura. A pochopitelně se těmto tendencím, řekl bych rozkladným, nemohl vyhnout soukromý život.“

Miloslav Fiala připomněl, že člověk je výsostným tvorem se svými právy, především právem na pravdu. „My všichni jako občané máme právo na to, aby nám naši představitelé mluvili pravdu, aby nic nezakrývali, aby se přiznávali taky ke svým přehmatům a nedostatkům. A to se má samozřejmě promítnout do našeho soukromého života.“

Spisovatel a publicista Luděk Navara připomněl citát z díla T. G. Masaryka: „Dobrého je v řádu světa víc, ale to zlé cítí člověk silněji.“

„Nemusíme vše chápat negativně, ale spíše se nad tím zamýšlet. A je pravdou, že lidé vnímají křivdu a logicky ji hůře nesou.,“ poznamenal Navara.

Ateismus není v naší populaci možná tak zakořeněný, jak by se mohlo zdát ze sociologických průzkumů. Mnoho lidí v "cosi" věří, ale víru nepraktikují.

„Je to takzvaná plachá zbožnost, která nepřiznává existenci nějaké absolutní pravdy, nicméně povědomě je to zafixováno po staletí v myšlení a v duši, srdci českého člověka. A to je naděje pro budoucnost, že se probere k životu a uplatní svá práva,“ míní Fiala.

Luděk Navara má za to, že to, co se dnes děje, souvisí s 2 fenomény – ekonomickým rozměrem a krizí spravedlnosti, nedostatkem práva. „Není možné žít ve světě, který nezajistí svou férovost. Že se bude na světě s vámi zacházet fér, že budete mít stejné šance a možnosti jako ostatní.“ To se však v praktickém životě neděje a spousta lidí má pocit, že svět fér není.