Novodobí mučedníci a případ Babice (TV Noe)

18.5.2012 - 20:00, TV Noe
22.5.2012 - 14:25, TV Noe
24.5.2012 - 10:05, TV Noe
29.5.2012 - 00:10, TV Noe

TV Noe se ve svém pravidleném pořadu Kulatý stůl bude mimo jiné věnovat tzv. Babické kauze, o které můžete získat více informací také z našeho dokumentu Mlynáři od Babic.

V inscenovaných soudních procesech spojených s případem Babice bylo v padesátých letech odsouzeno k smrti jedenáct lidí. Byli mezi nimi také katoličtí kněží. Jako poslední z duchovních byl 20. května 1952 (tedy takřka přesně před šedesáti lety) popraven Jan Bula. Stal se obětí komunistického režimu, který v tzv. babických procesech kriminalizoval nejen rolníky odmítající kolektivizaci, ale také kněze, aby tak diskreditoval celou církev. Posléze měly být oběti totalitního režimu zapomenuty. Po roce 1989 však byli kněží rehabilitováni a pro Jana Bulu a Václava Drbolu bylo v novém tisíciletí zahájeno v brněnské diecézi beatifikační řízení. Ocitají se tak opět před soudem. Nyní má být zjištěno, zda je pravdivé „podezření“, že tito kněží položili svůj život pro víru. Jak žili a zemřeli kněží Jan Bula a Václav Drbola? Co bylo po roce 1989 zjištěno o případu Babice? Jak probíhá beatifikační řízení? O těchto a snad i dalších tématech budou hovořit hosté pořadu: Mons. Mgr. Karel Orlita, JU.D. - postulátor, církevní právník, P. PhDr. Jindřich Zdeněk Charouz, OPraem., Th.D. - církevní historik, Ing. Adolf Rázek - pracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Pořadem bude provázet Jan Růžička.

Detaily pořadu Kulatý stůl: http://www.tvnoe.cz/detail-poradu/kulaty-stul-novodobi...

Celý pořad je pro vás připraven ke stažení zde (formát AVI, 350 MB).

Případně tento dokument můžete shlédnout v této videogalerii:

18.5.2012 - Novodobí mučedníci a případ Babice (TV Noe)